HALFVERHARDING
WAT IS HALFVERHARDING?
Halfverharding is een relatief open verharding welke veelal gebruikt wordt voor recreatieve toepassingen waar asfalteren niet altijd mooi naar voren komt. Een halfverharding bestaat uit een onsamenhangend materiaal dat meer draagkracht levert dan de originele ondergrond. Voorbeelden van verhardingsmaterialen zijn grind, steenslag, schelpen, gebroken puin of natuursteen. Deze mengsels worden aangebracht door een asfaltspreidmachine. Hierdoor wordt er een betere vlakheid en verdichting gecreëerd ten opzichte van het handmatig aanbrengen.
Waarom halfverharding aanleggen?
Halfverharding is ideaal voor het doorlaten van (regen)water bij een goede fundering en ondergrond. Zo kan in de omringende tuinen, grasvelden en perkjes het water goed wegzakken. Op deze manier kunnen er minder waterplasjes ontstaan en blijft het pad goed bewandel- of fietsbaar. Maar ook blijft het pad in goede conditie en zal het minder gaan verzakken, doordat water het materiaal uit elkaar kan drijven als het niet snel wegzakt.
Daarnaast geeft halfverharding de omgeving een natuurlijke uitstraling door het materiaal en kleur. Daarbij zorgt het eveneens voor een duidelijke scheiding tussen licht verkeer zoals voetgangers en fietsers en het overige verkeer. Er zijn diverse granulaten; voor ieder doeleinde én afhankelijk van de wensen voor de halfverhardingsondergrond kijken we welk granulaat het beste resultaat zal geven
OFFERTE
Laat een bericht achter en we reageren binnen 48 uur.
Wat is het voordeel van halfverharding?
Een groot voordeel van een half verharding is dat het over het algemeen een vrij goedkope verharding is qua aanlegprijs in vergelijking met bestrating of asfaltverhardingen. Dit type ondergrond is niet alleen financieel aantrekkelijk maar ook 100% natuurlijk en dus een milieuvriendelijk product. Wilt u weten wat de kosten en mogelijkheden zijn voor het aanbrengen van een halfverharding? Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang persoonlijk advies en een geschikte prijsopgave van onze adviseurs.
DOELEINDEN HALFVERHARDING
Halfverharding wordt veel gebruikt in de recreatieve sector, particuliere tuintjes en openbare paden/tuinen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Tuin,- en wandelpaden
- Dierentuinen
- Stadsparken
- Begraafplaatsen
- Bos,- fiets,- en looppaden
- Duin,- en bospaden
- Sportdoeleinden, zoals golf,- en jeu des boules banen



Welke soorten halfverhardingen zijn er?
Er zijn vele soorten halfverhardingen die gebruikt worden voor wandel en fietspaden. Hieronder een klein overzicht van materialen:
- Steenslag is een verzameling van allerlei verschillende soorten stenen die flink zijn afgebroken. Bij asfaltering wordt steenslag ook vaak als fundering gebruikt. In tuinen kiezen vaak straatleggers voor natuursteentjes, puin en betongranulaat. Vaak wordt steenslag gebruikt in tuinen als perkje en als voetpaden.
- Betonmix is een gerecycled product van gebroken beton. De grootte van de korrel is vaak af te stemmen met de leverancier. Vaak blijft er nog cement hangen in de korrels. Dit is ideaal als er water bij komt, want dit verhardt het pad nog meer! Net als steenslag is het ideaal als verharding van een wandelpad.
- Geeft een stevige toplaag voor een wandelpad, maar vergt na verloop van tijd weer onderhoud. Er dient dan weer een nieuwe toplaag te komen. Een schelpenpad geeft altijd een mooie natuurlijke uitstraling.
- Split is een nog verfijnende vorm van steenslag. De korrels zijn bijna zo groot als zandkorrels, maar ideaal voor zowel voetpaden als fietspaden. Het mooie van split is dat er gekozen kan worden uit verschillende soorten kleuren. Het is zeer watervast, dicht en voelt aan als en vrij stevige ondergrond.
Voor particuliere halfverhardingen wordt vaak gebruik gemaakt van steenslag en betonmix. Maar voor openbare wegen gebruiken wij vaak split. Split is het meest geschikt om een pad te gebruiken als voetpad en fietspad. Daarnaast is het ook onderhoudsvriendelijk en heeft het een sterke en vaste ondergrond. Wij werken vaak samen met gemeentes en bedrijven in de vrijetijdssector die behoefte hebben aan een verhard pad.
Ook een verhard pad nodig?
Heeft u een pad dat verhard moet worden? Denk aan een fietspad of een wandelpad. Wij kunnen voor u het hele traject verzorgen. Heeft u vragen of wilt u advies? Bel dan naar tel:0648470861, mail naar info@na-infra.nl of vul het contactformulier in.